‘Floortje is nu live.’ Ik klikte de melding aan, en zag hoe mijn nichtje appeltaart at tijdens een wiskundeles. Tegenwoordig krijg ik steeds vaker van dit soort meldingen. Livestreamen is hip, video inzetten op social media steeds belangrijker. Facebook hecht meer waarde aan een video dan een foto of tekstuele update en daarom verschijnen livestreams en video’s hoger in de nieuwsfeed. Genoeg reden dus om video vaker in te zetten op social media. Maar hoe doe je dat en hoe bepaal je welke momenten geschikt zijn om te filmen en online te zetten?

Video klinkt ingewikkelder dan foto. Een foto maken, logootje erin en een filter eroverheen, dat kan iedereen. Maar bij video denk je al snel aan ingewikkelde producties, professionele camera’s en lang bewerken achteraf. De trend is echter dat echte content (die niet volledig gestyleerd en nabewerkt is) beter werkt dan een video die is opgenomen door een professionele cameraploeg op een set met tien man eromheen – op social media zoals Facebook en Instragram in ieder geval, bij YouTube geldt dit niet altijd.

Begin daarom laagdrempelig. Ben je een informeel en persoonlijk bedrijf dat waarde hecht aan mensen? Verras dan een werknemer op zijn verjaardag met taart, bloemen of een uit volle borst gezongen happy birthday en film het met een telefoon. De filmkwaliteit van de meeste smartphones is goed genoeg om een kort filmpje mee te maken. Gebeurt er iets belangrijks in het bedrijf? Maak gebruik van de mogelijkheid om te livestreamen via Periscope of Facebook en deel het moment met alle volgers.

Kijk naar anderen. Ooit was er een bedrijf dat meer zag in Twitter dan alleen een platform om te delen wat je die dag gegeten had. En nu zijn bedrijven voorzichtig aan het uitzoeken wat ze met nieuwere sociale netwerken als Snapchat en Periscope kunnen doen. Het is niet erg om van anderen af te kijken en te daarvan te leren. Coolblue deelt op Instagram video’s waarin medewerkers met stoelen door het kantoor rijden en viert iedere nieuwe volger op het medium. Vodafone houdt wekelijks zeepkistsessies waarbij medewerkers ideeën kunnen delen of projecten kunnen laten zien waar ze aan werken. Af en toe inspiratiebeelden uit zo’n sessie delen, geeft volgers een inkijkje in het bedrijf.

Maak een plan. Als je af en toe video’s deelt en overtuigd bent van het effect ervan, kun je video gerichter gaan inzetten. Houd nationale (feest)dagen in de gaten en kijk of je op sommigen kunt inspelen met een video. Bedenk wat de kernwaarden van jouw bedrijf zijn en bedenk op basis daarvan ideeën voor video’s. Of bedenk een terugkerende rubriek. Bijvoorbeeld iedere week een vraag over het bedrijf van een volger beantwoorden in een korte video, de stagiair een dag laten filmen zodat nieuwe stagiairs weten wat ze kunnen verwachten of iets wat specifiek met het product of de dienst te maken heeft. Nutella doet dat door korte recepten met Nutella in videovorm te delen.

Het inzetten van video hoeft dus niet moeilijk te zijn. Het professioneel aanpakken met dure camera’s en filmploegen is niet nodig als je alleen filmpjes van vijftien seconden op Instagram zet. Begin bij de basis, deel af en toe iets en kijk of het bij het bedrijf past. Kijk wat je van anderen kunt leren en maak een plan om video regelmatiger terug te laten keren, zodat je niet iedere keer opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Video is niet moeilijk, maar juist leuk, grappig, inspirerend en effectief – maar dan moet je het wel durven proberen.

Zet jij video in? Waarom wel of juist niet?

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus