Op 19 mei 2015 schreef ik mijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel in Den Haag. Na lang nadenken, twijfelen en dromen was het zo ver: ik startte als freelancer en kon dat vanaf dat moment naar buiten brengen. Ondernemen is leuk, uitdagend, spannend en vooral leerzaam. In een jaar tijd kan er veel gebeuren en dat geldt zeker wanneer je je eigen onderneming begint. Ik deel 9 lessen die ik tot nu toe leerde van het ondernemen.

1. Schat jezelf op waarde
Als je net begint, is het soms lastig om te geloven dat anderen in jou willen investeren. Je komt net kijken, hebt nog weinig ervaring en moet jezelf nog bewijzen. De belangrijkste les die ik daarover leerde is dat je jezelf op waarde moet durven schatten. Durf te zeggen wat je waard bent. Sta voor jouw aanbod. Dit geldt niet alleen voor jouw tarief, maar ook voor de uren die je voor een opdracht rekent en het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Ik leerde dat er echt nog wel ruimte is op de markt voor nieuwe ondernemers. Je hebt, ook als starter, bestaansrecht. Er zijn anderen die soortgelijke diensten aanbieden, maar als je gelooft in wat je kunt en wat je anderen te bieden hebt dan ontdek je jouw waarde.

2. Begin, de rest komt later
Ik lanceerde mijn website in december 2015, maar was al vanaf mei aan het ondernemen. De eerste stap was mijn bedrijf inschrijven en opdrachten voor klanten uitvoeren. Daarna begon ik pas met mijn website – al had ik de domeinnaam natuurlijk al wel geregistreerd. Niet ideaal, maar beginnen is het belangrijkst. Pas als je begint, kun je gaan groeien en ervaring opdoen. Dat is beter dan wanneer je maandenlang aan een website of ondernemingsplan werkt tot het perfect is – dat is het namelijk nooit. Begin, de rest komt daarna.

3. Vraag anderen om hulp
In het begin zijn er veel zaken die je moet leren. Hoe bepaal je je tarief? Hoe voer je een klantgesprek? Hoe zorg je dat je vertrouwen in jezelf hebt en hoe werkt de inkomstenbelasting? Waar moet een factuur aan voldoen en welke zakelijke kosten kun je aftrekken? Kortom: er is genoeg waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Durf anderen om die hulp te vragen. Zelf heb ik heel veel gehad aan andere ondernemers die uren met me aan de telefoon hingen (dankjewel, Elja!) en hun ervaringen met me wilde delen. Ook heb ik het startersevent van de Kamer van Koophandel bezocht om van alles over het ondernemen te leren.

4. Er komt meer bij kijken dan je denkt
Ondernemen is niet alleen maar doen waar je goed in bent en daar vervolgens geld voor ontvangen. Het is ook bedrijven benaderen die jou wellicht nodig hebben, offertes sturen, meer leren over je vak en natuurlijk de beruchte administratie bijhouden (geen zorgen, dat valt ontzettend mee als je je een beetje inleest en het regelmatig bijwerkt). Toen ik begon, liep ik tegen veel meer zaken aan dan ik van tevoren had verwacht. Gelukkig is er veel informatie beschikbaar en ontdek je snel wat je moet weten of kunnen.

5. Investeer in belangrijke zaken
Als starter hoor je vaak dat je veel kunt bereiken met weinig middelen. Dat is wel zo, maar het is niet verkeerd om ook te durven investeren in wat belangrijk is. Zo heb ik het logo laten ontwikkelen door een professionele illustrator en bij veel opdrachten samengewerkt met andere ondernemers. Bekijk waar je zelf goed in bent en wees niet bang om anderen in te schakelen voor de dingen die je minder goed kan. Tip: investeer ook in jezelf door tijd te besteden aan je ontwikkeling. Leuk én goed voor je bedrijf.

6. Communiceer, communiceer, communiceer
Cliché maar waar: communicatie is enorm belangrijk. In het begin heb ik weleens fouten gemaakt doordat ik de opdrachtgever niet helemaal begreep en het stom vond om nog een keer te mailen of te bellen. Mail liever een keer te veel zodat je zeker weet dat je elkaar volledig begrijpt, dan dat je het niet doet en later ontdekt dat er iets mis is gegaan. Maak duidelijke afspraken over uren, tarieven en wat de opdracht inhoudt zodat je na afloop allebei tevreden bent.

7. Durf jezelf te laten zien
Toen ik een half jaar bezig was met ondernemen, vertelde een bekende me dat ze geen idee had dat ik voor mezelf was begonnen. Blijkbaar was ik zo bescheiden in het wereldkundig maken dat zelfs mensen om me heen niet precies wisten waar ik mee bezig was. Ook blogposts delen via social media vond ik lastig – wie zat er op het advies van een starter te wachten? Nu weet ik dat je dat pas weet wanneer je kenbaar maakt dat je bestaat. Durf te laten zien dat je er bent, dat je iets maakt of doet waar je trots op bent.

8. Zorg voor discipline
Vanaf het moment dat je eigen baas bent, ben je vrijwel iedere dag bezig met je bedrijf. Je hebt deadlines voor opdrachten, facturen die moeten worden verstuurd en klanten waar je contact mee moet onderhouden. Zorg daarom voor een goede planning en kweek discipline: show up for work en houd je aan afspraken. Wees streng voor jezelf wanneer dat nodig is en zorg dat anderen weten wat ze aan je hebben.

9. Feedback is waardevol
Wanneer je opdrachten uitvoert, krijg je regelmatig feedback. Meestal is dat positief als je goede afspraken maakt, maar soms krijg je ook kritiek. Dat is niet iets om je voor te schamen, het hoort er nu eenmaal bij. In het begin liet ik die feedback vaak mijn dag bepalen. Was een klant positief, dan liep ik de hele dag op wolken. Andersom werd ik onzeker. Iedereen heeft een andere smaak en manier van werken. Luister daarom naar de feedback en probeer het gewoon nog een keer, net zolang tot jullie allebei helemaal tevreden zijn.

Onderneem jij ook? Zo ja, welke lessen heb jij geleerd?

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus