Op televisie is niets spannender dan een live-uitzending waarin van alles mis kan gaan. Tegenwoordig hoef je niet meer naar Hilversum om een live-uitzending bij te wonen; je kunt nu zelf uitzenden met apps als Periscope, Meerkat en sinds kort ook Facebook Live. Livestreamen is upcoming en het biedt bedrijven nieuwe manieren om met volgers te communiceren. Hoe zet je het in?

Interactief livestreamen vanaf je telefoon
Livestreamen bestaat al even – de apps die het zo toegankelijk maken zijn vorig jaar al gelanceerd – maar het grote publiek gebruikte het niet. Dankzij de steeds snellere mobiele netwerken en het toenemende aantal gebruikers begint livestreamen nu pas echt interessant te worden. Nu we vaker op internet surfen via onze telefoon dan onze computer en video één van de grootste trends van het moment is, is livestreamen een logische stap.

Het grootste verschil met bestaande diensten als Google Hangouts en YouTube Live is de mate van interactie. Bij livestreams van Google en YouTube kun je als kijker direct reageren, maar het is niet gezegd dat degene die uitzendt de reacties meteen bekijkt. Bij bijvoorbeeld Periscope kun je als kijker ook direct reageren en ziet de uitzender de reacties live binnenkomen op het scherm.

Persoonlijk, positief en echt live
Periscope omschrijft het medium als volgt: ‘Explore the world in real time through someone else’s eyes.’ Doordat degene die live uitzendt meteen reageert op vragen die op het scherm binnenkomen, voelt het heel persoonlijk. Op andere kanalen, zoals YouTube, zijn er vaak zoveel reacties dat reageren nutteloos kan voelen. Wie ziet de reactie tussen honderden anderen? Op Periscope weet je zeker dat je reactie enige tijd zichtbaar is en dat vergroot de kans op interactie tussen kijker en uitzender. Een ander voordeel is dat de sfeer heel positief is. Kijkers kunnen je via een hartje laten weten dat ze het leuk vinden; een dislike knop is er niet.

In tegenstelling tot livestreams op YouTube en Google kun je livestreams op Periscope slechts 24 uur terugkijken. Daarna verdwijnt het. Het voordeel hiervan is dat het zorgt voor betrokken kijkers – het is nu of nooit. Het nadeel is dat je geen zichtbaar archief opbouwt en daardoor zo goed bent als je laatste livestream.

Een alternatief voor Periscope is het recent gelanceerde Facebook Live. Voorlopig is het alleen beschikbaar voor iPhone gebruikers, maar het werkt hetzelfde als Periscope. In plaats van een post te plaatsen, klik je aan dat je wilt livestreamen. Vervolgens krijgen je vrienden een notificatie dat je live bent. De livestream kan maximaal dertig minuten duren en blijft zichtbaar op je tijdlijn.

Hoe gebruik je het?
Goed, er zijn dus genoeg mogelijkheden om volgers live op de hoogte te brengen van waar je op dat moment mee bezig bent. Hoe gebruik je het? Gebruik livestreamen om momenten zichtbaar te maken die volgers normaal nooit zien. Een boswachter kan mooie plekken filmen en uitleg geven bij de natuur die te zien is, de klantenservice kan live vragen beantwoorden, je kunt nieuwe producten of diensten introduceren, kijkers een kijkje achter de schermen geven; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Vijf tips:

  1. Vertel bij iedere livestream wie je bent
  2. Welke momenten kun je livestreamen? (zakelijke borrels, inspiratielunches, workshops, evenementen)
  3. Wees consistent. Stream je dagelijks, wekelijks, maandelijks?
  4. Bepaal je onderwerp. Zorg voor terugkerende thema’s.
  5. Blijf persoonlijk, spreek kijkers aan en breng jezelf in beeld.

Heb jij al je eigen livestream gehost? Zo ja, deel je gebruikersnaam in de reacties en zo nee, waarom niet?

De kracht van het boek is dat Ramaker geen vage blogtips deelt die je op tientallen manieren zou kunnen toepassen, maar concrete opdrachten geeft waar je direct mee aan de slag kunt. Het is een verfrissende combinatie van theorie over het medium en praktische tips en tools. Voor de beginnende blogger is Beter bloggen een complete handleiding voor het opzetten van een blog en voor de gevorderde blogger geeft het handvatten om je blog te verbeteren.

De belangrijkste boodschap? Jouw verhaal doet ertoe. Deel het. En daar kun je vandaag al mee beginnen.

Wat? Beter Bloggen van Karin Ramaker
Aanrader?
Ja, als je (als ondernemer) erover nadenkt om te gaan bloggen of een bestaand blog nieuw leven in wil blazen.

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus