Als je net begint met ondernemen, zit je vol vragen. Het ondernemerschap is spannend en brengt nieuwe situaties met zich mee. Hoe ga je daarmee om? In Behind the business ga ik in op die vragen en laat ik zien waar ik als freelancer mee worstel. Deze keer: welke ondernemingsregels hanteer jij voor jouw bedrijf?

Regels opstellen = meer vrijheid
Als je ondernemers vraagt naar het mooiste van hun business, noemen ze vaak de vrijheid die het met zich meebrengt. De vrijheid om te werken voor wie je wil, waar je wil en wanneer je wil; het is iets dat het ondernemen heel aantrekkelijk maakt. Voor ons geen baas die roept dat we om 9 uur ’s ochtends achter ons bureau moeten zitten, maar flexibele werktijden en leuke koffietentjes.

Waarom zou je dan regels opstellen voor je bedrijf? Ik ontdekte het nut van ondernemingsregels tijdens het luisteren naar een podcast van serial entrepreneur Eelco de Boer. Volgens hem is het belangrijk om regels op te stellen, juist om de vrijheid waar je zo van geniet te behouden. Door na te denken over wat je wel en niet wilt binnen je bedrijf en daarnaar te leven, ervaar je niet alleen meer vrijheid, maar ook meer rust.

Ook ik heb inmiddels een aantal regels opgesteld:

  1. Geen afspraken in de ochtend
  2. Voor 9 uur ’s ochtends fitnessen of ’s avonds yoga
  3. Zoveel mogelijk werken vanuit huis/koffiezaakje
  4. Mails binnen een dag beantwoorden
  5. Iedere laatste week van de maand de administratie bijwerken
  6. Iedere week minstens 2 dagen zonder zakelijke afspraken

Met ondernemingsregels is plannen makkelijker
De regels zullen voor iedere ondernemer anders zijn, maar zie je wat er gebeurt? Zodra je uitvindt wat voor jou het beste werkt en daar regels van maakt, kun je veel makkelijker je dagen plannen. Maak je een afspraak met een opdrachtgever, dan weet je welk dagdeel het handigst is en houd je genoeg tijd over om aan opdrachten te werken. Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk om niet iedere dag afspraken te hebben, zodat ik me voldoende kan focussen op opdrachten én het afstuderen. Ook is mijn gezondheid heel belangrijk voor me, dus maak ik van genoeg sporten een prioriteit.

Hierdoor hoef je nooit meer na te denken over je werkwijze of wanneer je afspraken plant. Natuurlijk komt het weleens voor dat er iets tussendoor komt, maar dan weet je dat het een uitzondering is. Voor mij zorgen deze regels ervoor dat ik ’s ochtends al veel kan doen, iedere week genoeg tijd heb om me te focussen en niet teveel tijd kwijt ben aan reizen naar opdrachtgevers.

Voor mij was dit inzicht daarom heel waardevol. Het geeft rust als je weet hoe je graag werkt en deze regels helpen je op weg om te ondernemen op de manier die het beste bij jou past.

Gebruik jij al ondernemingsregels? Of ga je dat doen?

Foto credits: Jake Givens

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus