Vanaf het moment dat ik startte met mijn opleiding Communicatie, viel me één ding op: de meeste studenten bloggen niet. Ik begon met bloggen in 2011 en sindsdien heeft het me zoveel gebracht dat ik van mening ben dat iedereen (en zeker studenten) het eens moet proberen. Bloggen maakt je zichtbaar, helpt bij het vormen van je (online) identiteit en het opdoen van handige vaardigheden. Daarom schreef ik speciaal voor studenten een praktische bloggids. Vanaf nu is de bloggids gratis verkrijgbaar. Voor mij is dat enorm spannend, maar natuurlijk hoop ik dat zoveel mogelijk studenten ‘m downloaden. Doe jij dat ook?

Gemotiveerde professionals – maar niet online
Een veelvoorkomende gedachte is dat studenten niet willen bloggen vanuit desinteresse. Ze interesseren zich niet voor het vak dat ze hebben gekozen (of in ieder geval te weinig om zich er buiten schooluren druk om te maken), zijn niet nieuwsgierig, hebben niets te zeggen en houden niet van schrijven. Het is een populaire aanname, maar het klopt niet – behalve het laatste dan, er zijn inderdaad behoorlijk wat communicatiestudenten die schrijven niet als favoriete bezigheid beschouwen. Tijdens de vakken die ik heb gevolgd, sprak ik enthousiaste studiegenoten vol ideeën en zin om in de praktijk aan de slag te gaan. Gemotiveerde bijna-professionals, klaar om het werkveld te bestormen met hun frisse kennis en opgedane vaardigheden.

Toch blogden ze niet.

En ik denk dat het niets te maken heeft met hun mentaliteit, maar juist met een gebrek aan kennis van het medium en de durf om ermee te beginnen. Toen ik aan mijn opleiding begon, kregen we geen les in social media of bloggen – inmiddels is dat gelukkig anders en zijn steengoede docenten ermee bezig nieuwe media meer in de opleiding te integreren. Op het moment dat je ergens weinig van weet, is de drempel om ermee te starten hoog. Als beginnende student weet je voor je gevoel nog zo weinig dat het heel veilig voelt om een afwachtende houding aan te nemen. Als je op zo’n moment niet de tools en kennis aangereikt krijgt, kun je weleens (te) lang in die houding blijven hangen.

Blog on!
Dat is precies de reden waarom ik de gratis bloggids heb geschreven. Met de gids wil ik studenten laten zien hoeveel impact bloggen kan hebben, wat het voor je kan betekenen en hoe je zelf in een paar stappen een blog opzet, beheert en promoot. Er zijn veel boeken over bloggen geschreven, maar geen enkel boek richt zich specifiek op studenten. Juist voor studenten is bloggen waardevol. Het geeft je een podium, is een online portfolio, zorgt ervoor dat je vaardigheden en eigenschappen razendsnel ontwikkelt en helpt bij het opbouwen van een netwerk.

Aan alle studenten zou ik dus willen zeggen: begin met bloggen, experimenteer en ontdek het medium – na het downloaden van de bloggids natuurlijk, want dan weet je precies hoe je het aanpakt.

De gratis bloggids ‘Blog on!’ kun je downloaden via www.studiebloggids.nl.

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus