Hoe ziet een dag uit het leven van een ondernemer eruit? Voordat ik als freelancer begon, vroeg ik me dat regelmatig af. Als je eigen baas bent, wat doe je dan de hele dag? Waaruit bestaat het brede begrip ‘ondernemen’? Hoewel ik zelf niet fulltime onderneem, zijn er absoluut dagen waarop ik de hele dag aan het werk ben. Daarom neem ik je mee in een dag uit het leven als freelancer.

08.00 – 08.30 uur: opstaan
Meestal hoef ik van mezelf niet heel vroeg op te staan, omdat ik vaak in de avonduren werk verzet. Een ochtendmens ben ik niet echt, tenzij ik vroege afspraken buiten de deur heb. Ik sta op, zet koffie, maak ontbijt en pak mijn sporttas. Tijd om naar de sport- school te gaan. Ik doe dit het liefst zo vroeg mogelijk, omdat ik dan vol energie aan de dag begin en nog niet middenin de workflow zit.

09.30 – 11.00 uur: sporten
Hoeveel tijd ik precies kwijt ben aan sporten, hangt af van wat ik doe. Ik wissel af tussen fitness en yoga. Fitness is sneller, want de yogales begint nooit voor tienen. Het helpt me om mijn gedachten te verzetten en de nodige lichaamsbeweging te krijgen. Na afloop neem ik een douche en bedenk ik onderweg naar huis met welke opdracht ik straks het eerst aan de slag ga.

11.30 – 12.00 uur: lunch
Tijd voor een snelle lunch. Vaak kies ik voor iets vloeibaars, zoals een groene smoothie of een shake. Vandaag ga ik voor een volkoren wrap met spinazie en mango. Yum!

12.00 – 15.00 uur: work!
Ik bekijk m’n to do lijst die ik gisteravond gemaakt heb en begin met het schrijven van een blog over zonvakanties. Als het af is, stuur ik het naar de klant. Daarna bedenk ik social media posts, zet ze in de planning en brief de grafisch ontwerper over de afbeeldingen die ik erbij wil hebben. Ook plan ik social media posts voor andere klanten in en zoek ik op internet naar (rechtenvrije) mooie afbeeldingen.

15.00 – 15.30 uur: pauze
Ik neem even pauze om koffie te zetten, met de kat te stoeien en binnengekomen mailtjes te beantwoorden. Ook kijk ik even op social media en lees een paar artikelen.

15.30 – 18.30 uur: work!
Ik werk aan een nieuwsbrief voor een klant en krijg een telefoontje over een nieuwe opdracht voor volgende week. Daar maak ik een offerte voor. De nieuwsbrief maak ik af en stuur ik naar de klant.

18.30 – 19.30 uur: avondeten
Het is een echte Hollandse dag vol regen, dus eten we boerenkool met worst. Ik eet nu ongeveer een halfjaar bijna helemaal vegetarisch, alleen bij dit gerecht kan ik het vlees niet weerstaan. Flexitariër, dus. Man, wat is boerenkool lekker.

20.00 – 22.00 uur: spoedklus
Na het eten belt een klant met een spoedklus. Morgenochtend moet een aantal brieven de deur uit. Ik schrijf ze en stuur ze naar de klant, die nog wat aanpassingen heeft. Ik verwerk ze in de brieven en stuur de definitieve versies naar de klant.

22:00 – 23.00 uur: administratie
Ik werk mijn urenregistratie bij, maak een factuur, check mijn mail en zet de taken voor morgen op mijn to do lijst. Let’s call it a day!

Zo zag een willekeurige dag als freelancer eruit. Wel merk ik dat het erg verschilt welke dag je beschrijft. Soms zijn er dagen waarop ik bij klanten op kantoor werk, soms heb ik schrijfdagen en af en toe zijn er opdrachten waar ik de hele dag mee bezig ben. Ook zorgen nieuwe opdrachten er soms voor dat een dag er heel anders uitziet.

Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw week eruit?

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus