‘Waarover schrijf je dan?’ De bloggers op de borrel keken me afwachtend aan, nieuwsgierig naar wat ik zou zeggen. ‘Dat verschilt per bedrijf. Ik schrijf over wetgeving, tuinmeubelen, schoonheids- behandelingen, vakantiebestemmingen..’ ‘Oh,’ riep iemand, ‘mag je daar dan ook naartoe?’ Ik lachte. ‘Dat zou leuk zijn, maar nee.’ ‘Niet? Hoe kun je er dan over schrijven? Als ik jou was zou ik toch eens vragen of je erheen mag.’
Natuurlijk is het leuk om een weekje naar een zonnig land te gaan om erover te schrijven voor je werk. Maar het is niet nodig om tot een goede, aansprekende tekst te komen. Als je teksten schrijft is het niet alleen belangrijk dat je je kunt inleven in de doelgroep of foutloos schrijft, maar ook dat je fantasie hebt. Het is handig als je visueel kunt denken, een voorstelling kunt maken van het onderwerp waar je over schrijft.
Het voordeel van zelf op de plek zijn waar je over schrijft, is dat je de tekst veel persoonlijker en specifieker kunt maken. Je kunt je eigen ervaringen, observaties en belevenissen erin stoppen. Als dat niet mogelijk is, moet je het met de ervaringen van anderen en de input van de klant doen. Die twee teksten zijn anders, maar voor de kwaliteit hoeft dat niets te betekenen.
Het mooie van het vak is dat je daardoor heel veel leert over diverse onderwerpen. Zo weet ik nu bij welk merk je terecht kunt als je een luxe parasol zoekt, wat het verdwijnen van de VAR precies betekent voor zelfstandigen, waarom die nieuwe huidbehandeling zo bijzonder is en wat de mooiste plekken in Frankrijk zijn.
Een onderwerp eigen maken en het zo opschrijven dat je het toegankelijk en interessant maakt voor de lezers – dat is de uitdaging én de fun van het tekstschrijven. Ik kan geen ander vak bedenken waarmee je zo snel zoveel leert over allerlei onderwerpen. Gebruik de kennis die je (en de klant) hebt over het onderwerp, je inlevingsvermogen en een beetje fantasie.
Dan kom je er wel, ook als je niet naar het vakantieland mag.