Er zijn zoveel apps die je kunt downloaden dat het amper bij te houden is. Daarom vind ik het altijd interessant om te horen welke apps anderen de moeite waard vinden. Ik deel de vijf apps die ik op dit moment veel gebruik én die je leven in meer of mindere mate makkelijker maken: Snapchat, Calm, Bliss, Forest en Slack.

1. Snapchat

Ik had niet verwacht dat Snapchat ooit in mijn lijstje met favoriete apps zou staan, maar het is echt zo. Snapchat maakt je leven makkelijker doordat het je leert om niet te streven naar perfectie. Foto’s en korte video’s die je plaatst verdwijnen na 24 uur en qua bewerkingsmogelijkheden heb je alleen tekst, emoji’s en een aantal filters. Daarnaast is het de perfecte app om uit te vinden of livestreamen (via Periscope bijvoorbeeld) of vloggen iets voor je is. Op Snapchat kun je namelijk korte video’s plaatsen en neem je anderen mee in jouw dag of moment. Het is laagdrempelig, rauw, redelijk puur en ongedwongen. En natuurlijk gewoon heel erg leuk!

2. Calm

Sinds ik deze app gebruik, slaap ik beter. Calm is een app die je helpt om op een laagdrempelige manier te mediteren. Dat is niets anders dan een paar minuten nergens aan denken, ontspannen en rustig worden. Het helpt om stress te verminderen, beter te slapen en minder te piekeren. Iedere dag staat er een meditatie voor je klaar. Je kiest een achtergrondgeluid (zoals het geluid van regendruppels of aanspoelende geloven) en luistert vervolgens naar een stem die je helpt te ontspannen. Niet zweverig, wel heel fijn als je spanning wil loslaten of lekker wil slapen.

3. Bliss

Dit jaar probeer ik mezelf aan te wennen om vanuit dankbaarheid te leven. Een app die daarbij helpt, is Bliss. Ik voer iedere dag in waar ik dankbaar voor ben en ben zo bewust bezig met genieten van wat ik meemaak. Voorbeelden van dankbaarheidsmomentjes die ik met Bliss heb opgeslagen: dat mijn hoofd vol ideeën zat, dat ik wakker ben geworden en dat het hardlopen goed ging. Daarnaast kun je ook andere dingen invoeren in Bliss, zoals drie positieve punten van een dag, inzichten die werkgerelateerd zijn of toekomstplannen.

4. Forest

Deze app doet wonderen voor je productiviteit. Je kent het wel: je neemt je voor om geconcentreerd te werken, maar dan krijg je like op Instagram of komt er een mailtje binnen. Dag focus. Forest helpt je om die meldingen te negeren. Hoe? Door bomen te planten. Ja, echt. Je stelt in hoeveel minuten je ongestoord wil werken en afhankelijk daarvan plant je een struik of boom. Vervolgens telt Forest de minuten af en groeit het plantje langzaam. Tenminste, zolang je je telefoon niet aanraakt. Op het moment dat je een ander scherm opent, gaat je plantje dood. Gek genoeg zorgt dit ervoor dat je echt geconcentreerd blijft en je werk veel sneller afkrijgt.

5. Slack

Als je met veel mensen samenwerkt of in teams werkt, is Slack ideaal. Voor mijn werk als hoofdredacteur van literair tijdschrift Lood heb ik veel apps uitgeprobeerd om de communicatie binnen de redactie soepel te laten verlopen. Slack werkt het beste. Je kunt verschillende channels aanmaken (bijvoorbeeld voor ieder team of iedere afdeling), snel bestanden uploaden en privéberichten versturen. Het maakt samenwerken een stuk makkelijker.

Welke apps maken jouw leven een stuk makkelijker?

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus