Ondernemen doet me denken aan de lessen handwerken op de basisschool. Urenlang spelen, experimenteren, ideeën uitwerken en zien hoe ze grandioos (mis)lukken. In mei doe ik dit alweer twee jaar en in die jaren heb ik veel geleerd. Eerder schreef ik over de lessen die ik leerde van een jaar ondernemen, maar er zijn ook fouten die ik, als ik nu opnieuw zou beginnen, niet meer zou maken. Daarom deel ik de fouten die ik maakte als startende ondernemer.

 1. Alles alleen doen
  In het begin dacht ik dat ik alles alleen moest doen. Als een opdrachtgever een vraag stelde, dan moest ik het juiste antwoord geven. Het duurde lang voordat ik me realiseerde dat het veel fijner is om af en toe samen te werken met andere ondernemers. Je hoeft niet alles alleen te doen en je kunt heel goed andere freelancers inschakelen om je te helpen bij een opdracht. Samen sta je sterker en kun je van de opdracht een nog groter succes maken. Daarnaast is samenwerken met anderen die net zo gek zijn van hun vak hartstikke leuk!
 2. Boekhouden in Word
  Ja, lach maar. Het eerste jaar deed ik mijn boekhouding in Word. Facturen maken, uren bijhouden, het financiële plaatje van mijn bedrijf; Word was op alles mijn antwoord. Hoewel het in het begin prima was, kwam ik er later achter dat boekhouden veel makkelijker kan. Het hoeft geen ingewikkeld proces te zijn waar je tegenop ziet. Met het juiste boekhoudprogramma of een goede boekhouder kan het juist leuk zijn om inzicht te krijgen in de cijfers. Zelf gebruik ik sinds dit jaar het online boekhoudprogramma MoneyMonk en dat was een hele goede beslissing.
 3. Het kluizenaarsleven ontdekken
  Als freelancer is het niet ondenkbaar dat je hele dagen alleen in huis zit zonder iemand te zien. In het begin voelt dat als vakantie, later alsof je geen lucht krijgt. Ik geloof erin dat we sociale wezens zijn die, in meer of mindere mate, behoefte hebben aan sociaal contact. Voor mij was de oplossing om af en toe bij opdrachtgevers op kantoor of in een espressobar te werken. Laptop mee en gaan!
 4. Altijd werken
  Ik kom uit een ondernemersgezin en heb daarvan geleerd dat altijd werken niet het hoogst haalbare is. Voldoende rust nemen is minstens zo belangrijk. Toch maakte ik de fout om altijd bereikbaar te zijn. Mijn telefoon stond nooit uit en als een opdrachtgever om tien uur belde, ging ik weer aan het werk. Soms is er een spoedopdracht en is het nodig om door te gaan, maar weet ook wanneer je moet stoppen. Kruip ’s avonds niet met de laptop op de bank, maar neem de tijd om iets anders te doen dat niets met werk te maken heeft.
 5. Je agenda volplannen
  Niets is veranderlijker dan de agenda van een ondernemer. Eerst plande ik alle dagen vol. ’s Ochtends sporten, ’s middags afspraken met opdrachtgevers of werken aan een opdracht en daarna allerlei administratieve taken vervullen; er was altijd wel iets te doen. Al snel ontdekte ik dat het zo niet werkt. Opdrachtgevers bellen, de belastingdienst wil iets van je weten of je website besluit ermee op te houden; er komt altijd iets tussendoor. Zorg daarom voor voldoende ruimte in je agenda om flexibel te kunnen zijn.

Als ik terugkijk op mijn tijd als beginnende ondernemer, zijn dit vijf dingen die ik anders aan zou pakken als ik weer opnieuw moest beginnen. Als jij ook onderneemt, ben ik benieuwd of je sommige beginnersfouten herkent.

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus