Waar sta ik over vijf jaar? Een klant vroeg het aan me tijdens ons eerste gesprek. Doe ik dit dan nog steeds? Heb ik tegen die tijd personeel? Is dit dan mijn fulltime baan? Ik kon er geen antwoord op geven. Het antwoord dat ik gaf, was dat ik me voor de volle 100% inzet bij alles wat ik doe. Wat ik nu doe, is freelancen, dus zet ik me daarvoor in. Het past namelijk niet bij me om nu al te weten waar ik over vijf jaar sta. Daar ben ik te nieuwsgierig voor.

Hoe kan ik nu weten wat ik over een paar jaar wil doen, nu ik nog moet afstuderen en mijn vakgebied aan het verkennen ben? Ik kan iets bedenken of een belofte doen, maar hoe realistisch is dat? Eerder noemde ik nieuwsgierigheid het woord van 2016, maar misschien is het elk jaar een belangrijk woord. Alles wat ik doe, komt daaruit voort. Toen ik op Facebook zag dat een literaire organisatie webredacteuren zocht, was ik nieuwsgierig. Inmiddels heb ik samen met de organisatie een online literair tijdschrift opgericht waar ik hoofdredacteur van ben. En toen ik benaderd werd om tegen betaling blogs te schrijven, verdiepte ik me uit nieuwsgierigheid in het ondernemerschap. This happened.

Volgens ProBlogger Darren Rowse is curiosity een eigenschap van lucky entrepreneurs. En het mooiste is dat je jezelf kunt aanwennen om nieuwsgierig te zijn. Hij vertelt meer over nieuwsgierigheid en andere eigenschappen in deze video.

Ik geloof erin dat wanneer je vanuit nieuwsgierigheid leeft, je alles met energie en motivatie doet. Door vragen te stellen, te fantaseren (wat als..) en je horizon te verbreden, kom je verder. Je zet die stap extra, steekt er meer tijd in en gaat ervoor, omdat je nieuwsgierig bent naar wat eruit komt. Daarom hoef ik niet te weten waar ik over vijf jaar sta. Natuurlijk kun je plannen maken, maar houd daar niet teveel aan vast.

Volg je nieuwsgierigheid, dat geeft de garantie dat je ervoor gaat.

(Ook op online gebied trouwens. Wees nieuwsgierig naar hoe iets uitpakt op social media, wat anders kan en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Alleen dan kun je online groeien en volgers blijven verrassen. Blijf experimenteren. Blijf nieuwsgierig.)

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus