Een paar weken geleden merkte ik dat ik al een tijdje niet op Twitter had gekeken. Ik had volgers niet verteld waar ik mee bezig was en was niet op de hoogte van waar zij zich mee bezig hielden. Eigenlijk ‘hoort’ dat niet, zolang afwezig zijn op social media, vooral niet wanneer je zelf anderen helpt bij het gebruik ervan. Nu lijkt dat om te keren. Een tijdje afwezig zijn schijnt juist goed voor je te zijn en zelfs social media goeroes kiezen steeds vaker voor een social detox. Offline is the new black, stelt ondernemer Jojanneke van den Bosch. Is dat zo, en wat levert zo’n social detox op?

Meer focus en vrijheid
Een social detox houdt in dat je geen social media checkt, niets plaatst en ook geen meldingen ontvangt. Het idee is dat je daardoor minder onrust voelt, tijd hebt voor andere dingen en opnieuw leert focussen op één taak tegelijk, in plaats van je te laten leiden door iedere melding die binnenkomt. Vorig jaar nam voor het eerst iemand die ik via Twitter kende een pauze. Ze wilde rust, nieuwe plannen maken en weer fris terugkeren in het nieuwe jaar.

‘Zou je dat nu wel doen?’ ‘Kan dat wel, je geeft toch online cursussen?’ ‘Online ben je zo vergeten, hoor.’ De reacties op haar detox waren niet allemaal positief, maar er was ook bewondering. Wie durft tenslotte, als online zijn je werk is, volledig offline te gaan voor langere tijd? Onlangs nam ook Jojanneke van den Bosch de beslissing om drie weken offline te gaan. In de blogpost die ze erover schreef, vertelt ze wat ze eraan over heeft gehouden: meer focus, een gevoel van vrijheid, minder snel een mening over iets hebben en zelfs inzicht in persoonlijke relaties.

Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Ook ik worstel met het continue bereikbaar zijn. Zelf zit ik echt aan mijn telefoon vastgeplakt. Mijn dag begint met het bekijken van YouTube video’s en mijn newsfeed op Facebook. Heb ik een tijdje geen gelegenheid gehad om mijn telefoon te checken? Dan haast ik me er naartoe om te zien of ik iets gemist heb. Pas wanneer ik een uurtje in de sportschool ben geweest en mijn telefoon bewust heb thuisgelaten, merk ik hoe heerlijk het is om even niet bereikbaar te zijn en niets mee te krijgen van wat er online gebeurt. Toch moet ik er niet aan denken om langer dan een paar dagen offline te zijn.

Voor wie is het wat, zo’n detox?
Tegelijkertijd begrijp ik wel waarom anderen dat doen of er behoefte aan hebben. Ik weet zeker dat ik aandachtiger en mogelijk ook sneller zou werken wanneer ik minder YouTube video’s zou kijken en mijn meldingen uitschakel. Onderzoeken laten al jaren zien dat social media ons afleiden en ervoor zorgen dat we het steeds moeilijker vinden om ons langere tijd op één ding te focussen. Online ondernemer Jason Zook ging 30 dagen offline en schreef er een uitgebreid verslag over. Het resultaat? ‘Immediately I felt a sense of freedom. To me, that’s a huge takeaway. It literally felt like ripping shackles off my mind and body. My productivity, attention span and clarity of thought all increased greatly.’

Voor wie op zoek is naar dat gevoel van vrijheid en aandachtiger en productiever wil werken, lijkt een social detox dus de moeite waard. Wel denk ik dat het afhangt van de manier waarop je social media gebruikt. Ik houd social media bij voor diverse opdrachtgevers en kan het me daarom niet veroorloven om zomaar een maand offline te gaan. Eerlijk gezegd geniet ik daarvoor ook te veel van alles wat online zijn me te bieden heeft. Wat wel kan helpen als je niet volledig offline wil zijn voor langere tijd, is het gebruik van social media beperken. Spreek met jezelf af wanneer je online bent en maak er dan bewust tijd voor vrij, in plaats van de hele dag te reageren op alle meldingen die binnenkomen.

Geen gek idee dus, zo’n social detox. Bewuster omgaan met social media kan wonderen doen voor je productiviteit, creativiteit en gevoel van vrijheid. Toch is cold turkey offline gaan niet nodig. Ga bij jezelf na of je nadelen ervaart van het continue bereikbaar zijn en of je dat kunt oplossen door een tijdje offline te gaan, te minderen of af en toe gericht je meldingen uit te zetten. Als je liever online blijft, bedenk dan dat zo’n detox niet voor iedereen werkt. De één voelt zich vrij door een paar uur niet bereikbaar te zijn en terwijl de ander het juist vrijheid vindt om te kunnen tweeten met mensen over de hele wereld. Toch detoxen? Dan vindt je in dit artikel tien tips om daar voorzichtig mee te beginnen. Succes!

Hoe denk jij over een social media detox?

Foto door: Redd Angelo

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus