‘Dat was het moment waarop ik erachter kwam dat ik een enorme egotripper was. Maar gelukkig heb ik daar veel van geleerd.’ Sydney Brouwer, specialist in klantbeleving, staat op het punt om zijn lessen met ons te delen. We zitten in een nachtclub in Hilversum tijdens een benefietavond van Rocking Up X-Mas. Het doel van het project is om arme gezinnen een fantastische kerst te bezorgen met een luxe kerstpakket. Wat zijn de beste tips van sprekers Sydney Brouwer en Thijs Lindhout voor een succesvol en gelukkig leven?

   1. Don’t settle for your second best
    Sydney vroeg zich af hoe het kan dat de ene atleet huilend van blijdschap een bronzen medaille viert, terwijl de ander boos wegloopt als hij zilver wint. Volgens hem komt het doordat de eerste atleet alles heeft gegeven en weet dat dit het beste resultaat voor hem was. De tweede had beter gekund en is daarom ontevreden. Kijk dus naar wat het hoogst haalbare is voor jou. Laat je niet leiden door andermans capaciteiten of doelen, maar streef naar jouw beste resultaat – en stop niet tot je dat hebt bereikt.
   2. What’s in it for them?
    Om succesvol te worden, kun je de kunst afkijken bij anderen. Volgens Sydney zijn experts extreem benaderbaar, zolang je heel duidelijk laat weten wat zij eraan hebben. Hij stuurde een mail naar de goeroe binnen zijn vakgebied, verwachtte niets meer te horen en kreeg de volgende dag ineens een uitnodiging voor zijn seminar. Experts en goeroes zijn ook mensen en vaak kun je gemakkelijk met hen in contact komen. Bedenk wel dat hun tijd waardevol is. Vraag je hun tijd, geef hen er dan ook iets voor terug. Wat hebben zij eraan om jou te helpen of met je af te spreken?
   3. Hoe kun je het verschil maken?
    Uiteindelijk word je niet gelukkig als je alleen maar voor jezelf leeft. Zorg er daarom voor dat je iets voor een ander betekent. Make a difference in plaats van make yourself. Hoe kun jij vanuit jouw interesses en jouw kracht waarde toevoegen aan het leven van een ander? Als je op die manier jouw talent met een hoger doel kunt combineren, stijgt je geluksgevoel.
   4. Zie de ander als mens
    Een waardevol inzicht van deze avond was dit: zie de klant niet als zakgeld, maar als mens. We willen allemaal iets verdienen omdat de huur ook betaald moet worden, maar vergeet daarbij niet om je in te leven in de ander. Hoe kun je hem echt helpen, werk uit handen nemen of van waarde zijn?
   5. Er is meer dan alleen werk
    Volgens Thijs Lindhout focussen veel mensen zich op hun carrière. Als dat goed zit, zijn ze gelukkig. Maar is dat wel zo? Er zijn veel meer gebieden in je leven die om aandacht vragen. Denk aan je relatie, familie, vrienden en gezondheid. Als je alleen op werk gericht bent, hebben de andere gebieden daaronder te lijden. Daarom moet je, om echt gelukkig te worden, de balans zoeken en je aandacht verdelen. Creëer dus niet alleen een visie voor je carrière, maar ook voor de andere gebieden.

    ‘Succesvol zijn is ontdekken waar je happy van wordt en gas geven in die richting.’ – Thijs Lindhout

   6. Actie!
    De Amerikaanse goeroe Tony Robbins interviewde beroemdheden als Oprah Winfrey en Serena Williams. Hij vroeg hen wat zij anders deden dan mensen die minder succesvol waren. Hun antwoord? Actie ondernemen. Veel mensen doen het niet uit angst om te falen of omdat het lekker veilig is om te blijven waar ze zijn. Als je echt een verschil wil maken in je leven, onderneem dan actie.
   7. Focus
    Volgens Thijs is je onderbewuste in staat om zich heel goed te focussen. Hij noemde als voorbeeld het geven van een presentatie. Als je vlak voordat je op moet jezelf bang maakt met doemgedachten, sta je niet zelfverzekerd op het podium. Als je juist focust op het positieve en ervan uitgaat dat het goedkomt, is de kans dat het een succes wordt veel groter. Focus je dus op wat goed gaat.
   8. Houd jezelf verantwoordelijk
    Uiteindelijk is er maar één iemand verantwoordelijk voor jouw succes en geluk: dat ben jij zelf. Ook al zijn er anderen die invloed op jouw leven hebben (gehad), je kunt zelf keuzes maken die jou verder brengen. Zelfs als je vindt dat het niet aan jou ligt, wees dan toch degene die actie onderneemt om er iets beters van te maken. Jij bent verantwoordelijk en niemand anders.

Zoals je ziet was het een inspirerende avond met tal van inzichten waar je echt iets mee kunt. Nieuwsgierig naar meer tips van succesvolle mensen? Thijs Lindhout spreekt iedere week een inspirerende gast in zijn 100% Inspiratie Podcast.

In welk inzicht kun jij je het meest vinden?

Foto credits: Josh Felise

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus