‘Weet je hoe je veel geld kunt verdienen? Door te vloggen.’ Het was zomer, we zaten in de tuin toen een kennis – die niets met online deed – ineens over vloggen begon. Hij had gehoord dat er succesverhalen als Enzo Knol en Mascha Feoktistova bestonden en wist het zeker: vloggen heeft de toekomst. En hij had gelijk. Video is momenteel de populairste vorm van content. Maar is het ook krachtiger dan andere vormen van content?Is video de meest krachtige tool online?
Als ik een trend voor 2016 moet noemen, is het dat we video steeds belangrijker gaan vinden en het vaker inzetten. Iedereen van mijn leeftijd heeft tenminste overwogen om een YouTube-kanaal te starten en zelfs Facebook geeft content in de vorm van videobeelden meer aandacht dan foto’s of tekst. Volgens Zarayda Groenhart van het YouTube-kanaal theWhyGirl is video zelfs de meest krachtige tool die je kunt inzetten.

Ik geloof absoluut dat video een krachtige en persoonlijke manier is om jezelf te presenteren – ik kijk dagelijks naar vloggers die bijna als vrienden voelen – maar het moet wel bij je passen. Als jouw persoonlijkheid en expertise beter naar voren komt in een tekst, heeft dat meer impact hebben dan een video waarin je onwennig tegen de camera praat.

Video’s zijn zo populair omdat het heel persoonlijk is. Je ziet hoe iemand eruit ziet, praat en beweegt. En als die persoon het goed doet, voelt het alsof diegene het tegen jou heeft. Tegelijkertijd vereist het een bepaalde mate van likeability en transparantie. Succesvolle vloggers staan zonder gêne voor de camera, komen leuk over en delen veel van hun leven. Nu hoef je als bedrijf niet dagelijks exact te laten zien wat er binnen gebeurt, maar je moet wel durven delen. Weten welk verhaal je kunt en wilt vertellen en een persoon – meerdere kan natuurlijk ook – vinden die dat verhaal deelt en sprankelt op bewegend beeld.

Past de trend bij jou?
Het is goed om je ervan bewust te zijn dat videocontent op dit moment populair is, maar kijk in hoeverre je als bedrijf in die trend mee wilt gaan. Een persoonlijke video waarin het team zich voorstelt? Leuk, zolang het niet geforceerd is en de teamleden zich op hun gemak voelen – zo niet, dan zien kijkers dat. Begin klein. Je hoeft niet elke week een video te uploaden als daar geen ruimte of creativiteit voor is. Wat je wel kunt doen, is experimenteren. Maak video’s, kijk hoe je je erbij voelt en vraag wat anderen ervan vinden. En besluit dan of deze trend bij jou en je bedrijf past of niet.

Vijf tips om met video te beginnen:

  1. Claim de naam van je bedrijf op o.a. YouTube en Vimeo
  2. Bedenk welke (interessante) verhalen je kunt vertellen
  3. Bekijk welke personen in het bedrijf met video aan de slag willen – welke kennis en persoonlijkheden heb je in huis?
  4. Experimenteer, zodat eventuele cameraschuwheid verdwijnt
  5. Hoe zetten andere bedrijven video in? Leer daarvan

De kennis had gelijk over de populariteit van video, maar doe het niet omdat je denkt dat het je omzet verhoogt of omdat je hoopt op enorme kijkersaantallen. Zoek eerst uit of het bij je past en of het echt een waardevolle toevoeging is. Zo niet, durf dan andere media te kiezen om jouw verhaal te verspreiden – ook teksten zijn nog altijd krachtig.

Foto: still uit een video van Mascha Feoktistova

Rosalinde Markus

Auteur Rosalinde Markus

Meer berichten van Rosalinde Markus